vineri, 19 septembrie 2014

Azi incepe X FACTOR. De ce să te uiti?




Prin 2011, în UK, la X Factor tatăl, urca pe scenă pentru prima dată Olly Murs. Zicea despre el, în engleza tipică din Essex – faublier, I am just a normal giezer. Dar, întrebat de Simon Cowell de ce eşti aici a răspuns: pentru că vreau să fiu un pop star, să vând multe discuri şi să mă distrez.




Natural born entertainer a fost verdictul. Da, tipul simpatic de 25 de ani care lucra într-un call center.

Cam aşa e X Factor. Cool dintr-un motiv foarte fain – vine unul din fundul pământului şi ne face praf. Ne lasă cu gura căscată după ce. Urcă pe scenă fără vreo repetiţie înainte.




La noi, X Factor spune şi mai bine povestea Cenuşăresei. Nu numai pentru că transformă un necunoscut în superstar. Ci şi pentru că showul în sine s-a transformat, a crescut. A fost ciopărţit şi arătat mult cu degetul. Şi aşa a devenit mai bun. Ca în viaţă – sunt două tipuri de oameni: unii care au şi alţii care luptă ca să aibă. X Factor a luptat să devină cool.

Cea mai discutată trebuşoară a fost schimbarea de juriu. A treia în patru sezoane. Delia, Brenciu şi Bănică. Trei personaje savuroase care însă, după 10 ore de filmare zilnic lasă garda jos şi ajungi să îi vezi ca oameni. Da, exact ca oamenii de vin cu vise şi speranţe şi se urcă pe scenă. Acolo, fix unde e Xul. Ca să iasă cadrul bine.

De pildă, ştiam un Bănică foarte calculat care ajunge să aibă un gest incontrolabil şi aruncă spre un concurent cu scaunul. Brenciu vede pentru prima dată într-o competiţie oameni care nu au nicio treabă cu cântatul şi se distrează. Cei doi B din juriu se înţeapă natural, se respectă dar nu sunt prieteni. Ştefan îi repetă lui Horia că îl oboseşte pentru că vorbeşte prea mult, Brenciu îl ia peste picior pentru că fumează.




X factor e un soi de spectacol al lumii, o comedie umană cu toate tipologiile. Se râde, se plânge, se lasă cu sală şi juraţi în picioare, pe masă, pe scenă. E imprevizibil. Din Lunca Câlnăului, Chişinău, Napoli, Babadag.

Cinci mii de înscrişi, peste 400 au fost pe scenă, 160 au luat minimum 2 DA. Aşa s-a filtrat X Factor.  Selecţie riguroasă. Pe aceeaşi scenă Madonna, Tom Jones, One Direction, Britney Sprears.

Mai mult decât voce. SHOW!! Viaţă. VIAŢĂĂ!

 * text de Alina Tudor

In fiecare vineri o sa gasiti aici pe blog povesti in avanpremiera de la X Factor. E showul meu preferat pe care il recomand cu mare drag. Pentru ca e chiar cool! 

Fotografii : xfactor.a1.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu