marți, 16 septembrie 2014

Mirela Retegan. Femeia care ar putea preda cursuri despre magnetism



Pe Mirela Retegan am vazut-o prima data pe scena. Prezenta un spectacol al trupei Zurli. Sala arhiplina. 800 de spectatori. Pe scena, actorii. Vedete fiecare in parte. In sala multe staruri de prim rang cu copiii lor. Si a inceput showul. Am avut senzatia ca femeia asta ii cunoaste pe fiecare in parte. Am simtit ca si pe mine parca ma stie.  Publicul hipnotizat asculta comenzile ei. 

Mirela Retegan e genul de om cu care ti-ai lasa copilul. I-ai da si finantele tale pe mana ca s-ar descurca mult mai bine decat tine. Nu mi-am putut lua ochii de la ea 2 ore cit a tinut spectacolul. Are o privire care spune doua lucruri deodata: o sa fie bine si eu stiu ce fac! La final imi venea sa ma duc sa ii spun: te pup, vorbim. Asa cum faci cu cineva cu care te stii bine. Si am plecat. Cu gandul ca intr-o zi o sa stau cu ea la o cafea…

A doua zi i-am scris pe facebook. Ii spuneam ca mi-a placut foarte tare ce am vazut. Ca am avut senzatia cind a intrat pe scena ca o sa coboare si o sa ia in brate pe toata lumea. Am palavragit putin si a urmat aceasta conversatie:


Mirela Retegan
         Te pup.intru intr-o întâlnire
Mulțumesc mult pentru tot
Trebuie să bem o cafea
O dau eu.sponsorizez
Cristina Popa:)))))
dada
as vrea…
daca sponsorizezi tu sigur vreau. dai si o apa langa cafea, sper, nu?:)))))
          Mirela Retegan
Ești obraznica
11:58
Cristina Popa
mereu:)))))


Dupa doua 3 saptamani i-am propus sa facem acest interviu. A mai trecut ceva timp pana am reusit sa ajungem fata in fata.  Sa facem sedinta foto si sa vorbim. Despre ea. Dincolo de Zurli. Complicat. Turuie despre trupa ei ca mamele alea care stiu cind a iesit primul dintisor, cum a fost prima intilnire a copilui si ultima dezamagire.

Si vorbea si eu ma gandeam: cata energie are. Si privirea…acea privire de om creativ care si cand doarme face planuri, desfasuratoare de spectacole, strategii de dezvoltare.

Si vorbea si eu ma gandeam: cam ce barbat poate face fata unei asemenea femei.

Si vorbea si eu ma gandeam: Doamne, femeia asta vorbeste mai mult ca mine si eu o ascult fara sa o intrerup ceea ce e lucru rar. :))

Asa e Mirela Retegan: o femeie magnetica, o ardeleanca adevarata care a stiut cum sa isi duca visul pina la capat, incet dar sigur. Un personaj in fata caruia poti sa taci. Si sa asculti. Mult si bine, ca are ce sa-ti spuna.






 Esti o femeie cu o energie incredibila. Tu stai locului vreodata?

Dacă mă gândesc la ce spun ceilalți, mă tem că nu. Prietena mea Sorina spune că obosește numai ascultândcâte am făcut într-o zi, iar tatăl copilului meu se plângea că amețește înainte de a ieși din casă de câte ori am schimbat traseul până să pornim. Am în jurul meu și oameni care îmi "strică" tempo-ul. Fiica mea și prietenul meu nu vor să intre în ritmul cu care sunt obișnuită și atunci trebuie să merg eu în ritmul lor, mult prea cuminte.

Gasca Zurli este creatia ta. Cea mai tare trupa de animatie pentru copii, ai factu un super brand pe care l-ai crescut frumos si incet si ai ajuns foarte sus cu el. Cum ti-a venit ideea ?

Am avut o idee și apoi personajele și conceptul s-au conturat foarte repede. Primul show l-am scris într-o noapte de la 3 la 4 dimineața, cap-coadă. Cu cântece, replici, conflict. Tot. Nu cred că e viziunea mea. Cred că sunt un mijloc prin care Doamne-Doamne face lucruri frumoase pentru copiii și părinții din România. În toate țările există o trupă alcatuită din adulți care face show-uri originale pentru copii. Și englezii, și spaniolii, și francezii au așa ceva. Ei au crescut aceste branduri prin televiziunile publice, gen BBC. M-am gândit că și copiii din România merită 
așa ceva. De la Abracadabra încoace nu s-a mai întâmplat nimic spectaculos în zona asta, nimic nu a reușit să devină fenomen național și să aducă lucruri care să intre în obiceiurile celor mici. Astăzi copiii au modele în Fetița Zurli, în Clopoțel, Yuppi, Truli și au un contraexemplu extrem de caraghios – Vrăjitoarea Tura Vura. Glumeam într-o zi povestind cu un prieten care își construiește cu har propria poveste, îi spuneam că eu cred că Dumnezeu se uită așa, de pe balcon și îi caută pe cei responsabili, pe cei are n-ar risipi un talent și ar duce o misiune la bun sfârșit. Și când îi găsește, le dă de lucru. Cred că eu sunt unul dintre muncitorii "ăia".





Imi povesteai ca tatal tau a avut o reactie nu tocmai pe placul tau cind i-ai dat vestea. Nu i-a cazut bine ca lasai un job stabil pentru a pune bazele unei afaceri...

Ai mei, oameni simpli, cu frica lui Dumnezeu și cu siguranța locului de muncă, au avut toată viața o problemă cu deciziile mele. Mama a fost foarte supărată când am plecat din postul de secretară de la CFR, cu salariu bun și permis de circulație la clasa I-a. Când am făcut firma și visam la ce-o să fie Zurli într-o zi, îi povesteam tatălui meu că o să facem multe petreceri, că o să am sute de costume și zeci de personaje, că o să cumpăr un microbuz pe care să-l colantez cu personajele mele și cu care o să străbat toată țara. Că toți copiii dinRomânia vor iubi Gașca Zurli și va veni o zi în care nici nu va mai trebui să muncesc, o să mă retrag în spate și de acolo o să am grijă de tot. O să merg în vacanțe și o să găsesc cei mai buni oameni care să ducă 
povestea mai departe. Iar tata, ardelean hâtru, îmi spunea "Bine că visezi cai verzi pe pereți… Du-te mai bine și caută-ți serviciu, angajează-te undeva, că o să-ți moară copilul de foame." Dar m-a ajutat enorm, chiar dacănu credea în visul meu. Îi spuneam director executiv, pentru că executa orice era de făcut. Din fericire, a trăit destul cât să apuce să vadă că am reușit și a fost foarte mândru de mine.

Stiu ca ai crezut foarte tare in ideea asta. Te-ai gandit vreun moment sa renunti?

Nu. Niciodată. Nu funcționez pregătindu-mi renunțările. Eu când mă gândesc să renunț la ceva înseamnă căam renunțat deja. Zurli s-a transformat mult de-a lungul celor 8 ani. Frumos, firesc, natural s-a dus de fiecare dată în ce trebuia. Dar de renunțat nu mi-a trecut prin cap. Încă mai visez la zone neatinse, neexploatate.




Exista o reteta a succesului?

Eu știu rețeta mea: mi-am dat seama ce îmi place cel mai mult pe lume, mi-am visat visul, am avut curaj să mă focusez numai pe asta și să investesc în el timp, energie, bani. Am muncit în fiecare zi și am făcut-o din tot sufletul. Nu am gândit-o ca pe o afacere, ci ca pe o menire. Iar planul l-am gândit în proiecte, nu în profit. Cred într-un singur ingredient care trebuie să fie 80% în orice rețetă de succes: credința, credința, credința.

Lipseste ceva din viata ta acum pentru a te considera 100% implinita?

Da. Cred ca fac parte din categoria socială "între". Nici cu familie, nici fără. N-am întâlnit pe cineva cu care să-mi doresc să construiesc o casă, să am o viață de familie completă. Îmi spun că îmi e suficient copilul șiîmpreună suntem "familia", dar repet, mă păcălesc pentru ca într-un an,doi copilul pleacā mai departe sā-si trāiascā propria viatā si propriile vise. Îmi doresc să existe în viața mea un bărbat care să se uite la mine cum se uita Popa la tine în timpul shooting-ului si o sa stiu ca e āla cu care sā merg pânā la capatul pāmântului si-o sā trāim fericiti ale noastre bātrâneti.



Eu cred cu tărie că bărbații sunt speriați de femei ca tine. Care știu ce vor, cum vor, care nu au nevoie de ajutor masculin pentru a ajunge departe. Ce zici?

Am un prieten care mi-a spus că n-a cunoscut niciun bărbat mai puternic decât mine. Eu am cunoscut. Cel putin doi bărbați care au știut să vadă dincolo de rolul de  XENA sau de NEÎNFRICATA. Au știut că felină nu însemna neapărat leoaică și că poate din când în când să mai fie și pisică. Doi bărbați care n-au nevoie să se gudure cineva la picioarele lor miorlăindu-și neputința ca să pară ei masculii Alfa. Există bărbați care știu cine sunt și nu au nevoie să fie ei cei care pun banul pe masă sau aduc pâine în casă pentru ca femeia să le recunoască supremația. Am avut norocul să fiu cu bărbați mândri să aibă la brațul lor femei puternice. Bărbați relaxați să ia și femeia decizii, pentru că poate la fel de bine să o facă. Poate din cauza lor am ajuns să cred că un bărbat poate să fie la fel de bun ca tată pe cât de bună poate fi ca mamă 
o femeie. Că există și bărbați care au grijă de copilul lor la fel de bine cum știe să aibă grijă o femeie. Cele ca mine și ca tine și ca multe dintre prietenele mele sunt pentru bărbații aleși, nu pentru orice fel de bărbat.

Care a fost cea mai mare minciuna pe care ti-a spus-o un barbat? Ai trecut peste ea sau i-ai trantit-o direct in fata?

Că nu mă iubește. Nici n-am trecut peste ea, nici nu i-am trântit-o în față. L-am lăsat să creadă că îl cred, iar el știe asta.

Ai o super relatie cu fata ta, ai crescut-o foarte frumos. Care e cel mai bun sfat pe care ti l-a dat? 

Toate câte le poate da un copil de 13 ani. Sunt multe sfaturile ei. De la ea am învățat că pot să cer fiind pregătită pentru un refuz și să nu mă supar dacă mi se spune nu. De la ea am auzit "Dacă te iubește, o să vină după tine, dacă e pentru tine, te găsește și la capătul pământului". Și tot de la ea învăț la rândul meu să spun NU și să ofer necondiționat. Sfatul, ultimul a fost" nu-ti mai risipi energi cu oameni care nu realizeaza ca tu dai din timpul tau pentru ei si ei sunt norocosi sa faca parte din viata ta. De ce permiti cuiva sa te sune si sa fie plictisit la telefon. Stie el cati oameni ar vrea sa vorbesti cu ei in timp ce tu ii asculti lui nemultumirile?"




Cum ar trebui sa fie un barbat ca sa iti faca fata?

Ca sā-mi facā fațā trebuie sa fie un om normal care isi cunoaste valoarea si nu se teme de nimeni si de nimic. Trebuie să mă iubească. Pentru cum sunt, pentru cine sunt, pentru că sunt.important să am cu cine să mă distrez pe seama mea, pe a lui, pe a întregii lumi. Abia aștept să fac echipă cu unul în mâinile căruia să-mi las din când în când viața. Sa simt ca poate sā rezolve orice problema, ca are pe telefon o plicatie cu care rezolva orice problema chiar daca problema se numeste  tornada, cutremur, inundatii, incendiu, faliment... Ca nu se crizeaza dacă pierdem un avion . Un barbat cu care sa ma pot distra si in Vama Veche la terasa de folk si pe o plajā 
intr-o insula de  5 stele. Cu care sa pot calatori si in tren la vagon de clasa aII-a si in avion la business class. In concluzie trebuie a fie tanar, frumos si sa aiba bani.Ș)))))))

Mirela Retegan este in 3 cuvinte….

Veselă, pozitiva , responsabila.





Esti plina de calitati. Dar care e defectul tau?

Principalul meu defect "sunt" atât de multe că te-ai speria dacă aș începe să le înșir. Dar crede-mă lucrez din greu să le corectez sau cel puțin să mă împrietenesc cu defectele mele. Nici mie nu-mi plac, și pe mine ma deranjează, de aceea nu mă supăr dacă sunt oameni care nu mă plac din cauza defectelor mele. Cum să le placa lor ceva ce nici mie nu-mi place la mine?! Cred cå uneori sunt prea mult. Prea multa energie, prea multa initiativa, prea multa implicare, prea multa dorinta de-a fii...

La 40 de ani ai inceput un proiect nou. In care e vorba doar despre tine. Ce ti-ai propus si cit timp ti-ai dat?

Toată viața am fost implicată în proiecte. Proiectul bărbatului meu, al copilului meu, al patronului meu, alpărinților mei… La 40 de ani am ales să consum cea mai multă energie în proiectul personal. Se numește Mirela Retegan și am hotărât ca la 45 de ani să mă simt și să arăt așa cum nu am reușit niciodată până acum.Să găsesc echilibru cu adevărat între cum sunt și ce simt. Să mă iubesc pe mine și pentru ceea ce văd în oglindă, dar și pentru ceea ce se oglindește în ochii celorlalți. Mai am un an. Mi-am propus sa ma transform in cea mai buna varianta posibila. Imi place sa spun ca sunt deja cea mai buna varianta a mea de pana acum.




Ce le spui femeilor care vor sa slabeasca?

Eu o să-ți spun ceva care sper să fie înțeles ca atare. Eu am avut aproape 100 de kilograme, dar nu eram o nefericită. Nu mă simțeam bine, nu eram în echilibru, eram nemulțumită de toate kilogramele în plus. Dar nu eram nefericită. Eram iubită, dorită, aveam o familie, o carieră, am trăit una dintre cele mai prospere perioade din viața mea având aproape 100 de kilograme. Bărbatul meu se uita la mine cu toată dragostea din lume, oamenii îmi căutau compania, eram cerută și iubită de mulți ascultători, prezentam spectacole. Am prezentat un concurs de MISS gravidă fiind, iar dacă pe concurente privirile stăteau câteva secunde, eu le țineamatenția trează tot timpul, pentru că energia mea trecea dincolo de ceea ce vedeau spectatorii. Dar, repet, nu m-am simțit bine. Eram distrusă când trebuia să mă îmbrac, eram nemulțumită ca fizic, nu rezistam prea mult… Le-aș spune femeilor care vor să slăbească să se străduiască să obțina ceea ce vor. E important săajungem în echilibru și să ne placă ceea ce vedem în oglindă.

Ai vreun regret?

Nu. Niciunul.

La ce sunt buni banii?

Ca să cumpărăm cu ei amintiri frumoase. Amintirea unei case în care te-ai simțit bine, amintirea unui loc de pe glob  în care ai ajuns, amintirea mângâierii unei haine care ți-a venit ca turnată, amintirea unei experiențe care te-a făcut să zbori, amintirea privirii unui om pe care l-ai ajutat la nevoie, amintirea fericirii celor dragi pentru care putem să facem lucruri. Dacă folosim banii ca să cumpărăm amintiri, putem să avem mulți sau puțini, amintirile costă cât ne putem permite. Emoțiile pe care le punem în amintiri nu costă nimic. Pot să zâmbesc la fel de duios privind o amintire din Africa, unde un băiat mi-a arătat pe cer un curcubeu perfect și mi-a spus căl-a făcut pentru mine( dintr-o vacanta care a costat multi bani) , sau pot să zâmbesc la fel de duios privind o amintire din Padurea Băneasa cu copilul meu care mi-a împletit o coroniță din margarete( dintr-o excursie care m-a costat doar niste benzina).

De ce ti-e frica?

De boală. De suferință. A mea dar mai ales  a celor pe care îi iubesc.

Esti fericita?

Da. Mă bucur de fiecare zi, sunt recunoscătoare pentru minunile vieții pe care am șansa să le descopăr.Mulțumesc pentru lucrurile mari și mici și mă bucur de ele în egală măsură. Uite, mi-au plăcut mult pozele și interviul tău – au intrat amândouă în categoria lucrurilor care mă fac fericită.Pozele ca pozele…dar intrebarileeeeee...




foto: Adi Popa
make \up: Alexandra Stoica
Multumesc Promenada Mall si Octavian dulce de Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu