vineri, 30 mai 2014

Concurs: Tu cum inveti in sesiune


update: Erica Ioja este castigatoarea concursului. Super raspuns! Felicitari!


Ca tot a venit perioada sesiunii, am tot incercat sa gasesc metode bune sa invet eficient, dar inca nu stiu cum ar fi cel mai bine. 

Pe internet nu exista un studiu facut despre asta, se pare ca britanicilor nu li s-a parut important.  Si nici japonezilor, care au fost mai interesati de examinarea compusilor chimici responsabili pentru mirosul neplacut al picioarelor. Nu radeti, ideea a fost dezvoltata de cercetatorii de la Centrul Shisedo din Yokohama, deci poate ca acum beneficiem cu totii de rezultatele obtinute cu sudoarea... fruntilor lor.


Asa ca m-am gandit, ce intelepciune e mai buna decat experienta oamenilor? Voi cum invatati pentru sesiune, voi cei care treceti acum prin prima sesiune, sau cei care treceti prin a patra sesiune, sau cei care ati trecut prin a patra sesiune acum 4 sau 40 de ani?


  • Voi pastrati traditia si cresteti vanzarea in farmacii la Memoplus?



  • Obisnuiti sa faceti un curcubeu din foi pentru a vedea mai bine scrisul (chiar si de pe luna!)?




  • Invatati treptat sau cu 3 zile inainte de examen (si cand zic 3 zile ma refer la ziua dinaintea examenului care are 3 zile: dimineata, la pranz si seara)?



  • Faceti scheme si invatati logic sau tociti toata materia?





  • Invatati din laptop/tableta/telefon sau preferati cursurile imprimate? Sau clasic, cursuri scrise cu mana, ca ce faci cu mana ta se numeste... lucru manual?



  • Repetati materia in gand pe drumul spre examen sau puneti colegii de camera sa va asculte? Vorbiti in fata oglinzii?





  • Lipiti stickere cu materia pe frigider, in dus, pe televizor?




  • Puneti pe twiter/facebook poze si statusuri cu carti, sa stie lumea ca invatati, sau va debarasati de tot ce e in jur?

  • Invatati acasa, in gradina, la biblioteca sau la terase? Singuri sau cu prieteni?


  • Invatati mai bine dimineata, ziua sau noaptea?




  • Folositi cafea, energizant ca sa ramaneti concentrati?



Orice opinie poate salva sesiunea bietilor studenti!

 Un comentariu, un punct la nota! Asteptam donatiile voastre de experienta!:)

Cea mai buna solutie castiga. Premiul un masaj de relaxare la Belle Maison Spa, asta ca sa uitati de chinurile sesiunii sau de amintirile neplacute din acea perioada.

Consursul se incheie joi, 5 iunie la ora 24.00. Castigatorul il anuntam pe blog a doua zi dimineata.

Succes!


- text de Diana Elena Butoi. Diana este studenta in primul an la Facultatea de Drept si contributor la fifistie:)


12 comentarii:

  1. Imi aduc aminte de perioada acea din facultate. Sesiunea de iarna era groaznica nu aveam chef sa invat, iar in sesiunea de vara aveam multa energie. Metoda care m-a ajutat pe mine era sa nu pierd niciodata prea mult timp la invatat, vroiam timp pentru mine :) asa ca invatam dimineata dupa ce imi beam cafeau si rasfoiam paginile de interenet, si invatam aproximativ 3-4 ore. Multi sustin ca metoda cea mai buna este noaptea, si consuma 2 litri de cafea. Am testat-o si pe aia si asa am ajuns sa port ochelari in facultate :))) deci pentru mine nu a fost buna. Si nu invatam cu o luna innainte ci cu doua-trei zile innainte depindea de examen, daca era mai greu sau mai usor. De mica nu mi-a placut sa stau prea mult la invatat, dar invatam f repede, si ma ajutat foarte mult memoria vizuala, stiam exact cum era scris in paginile de cursuri. Nu am subliniat cu carioci sau sa fac scheme, doar citeam de cateva ori cursurile si asa a fost metoda mea de a invata :) Bafta la examene :) !

    RăspundețiȘtergere
  2. Invat doar atunci cand sunt singura, altfel imi poate fi distrasa atentia sau pot gasi "motive" pentru a ma abate de la treaba. De asemenea, dimineata sunt odihnita, deci asimilez mult mai usor informatia(cafeaua este esentiala!)

    RăspundețiȘtergere
  3. Prefer cursurile imprimate...Dau randament cel mai bun la invatat cu cateva zile inainte de examen (presiunea apropierii examenului ma motivaza si astfel informatiile sunt mai proaspete :)). De asemenea, imi dau teste singura si iau si suplimente pentru memorie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oook, hai ca vin si eu cu solutia-"minune" :)

    Sunt la al doilea set de sesiuni, de data asta din fericire, invat ce-mi place si imi place ce invat - istoria artei :)
    Acum, pe rand:
    - nu invat niciodata cu nu-stiu-cate zile/saptamani inainte de examen, de regula imi aloc 2-3 zile inainte de examen (inclusiv varianta de 3 zile care de fapt sunt dimineata, pranz si seara:))) ) si citesc. In functie de materie, fie citesc toata materia de cateva ori, dar sunt foarte focusata pe continut atat vizual (ma ajuta memoria vizuala, folosindu-ma de documentare pe youtube, albume de arta, carti de critica etc), cat si perceptiv (caut in minte sinonime sau expresii care sa inlocuiasca idei principale din ceea ce citesc, imi imaginez ceea ce citesc).
    - singurul meu "drog" e ceaiul negru cu lapte. ma tine treaza, dar ma si trezeste: obisnuiam sa dorm pana tarziu si sa am dificultati in a ma trezi devreme, dar de cand am dat cafeaua descoperind combinatia de ceai negru cu lapte, ma trezesc devreme numai la gandul ca ma asteapta o cana din asta buuuuna :) pana beau jumatate din ceai zapez intre Facebook, mail, my own little "business", site-uri de profil (ce invat) si alte site-uri interesante pentru mine (brainpickings, mental_floss).
    -in functie de materie: daca e Estetica sau vreo Arta Bizantina, Traditionala, Chineza, whatsoever, unde e multa teorie, atunci ma rezum la a citi integral. daca e ceva mai structurat, gen Arheologie sau Istorie nush de care, atunci fac scheme, rezumate pe telefon, tableta, laptop, sau de mana pe caiete si foi si/sau abuzez de markere si etichete colorate ca sa subliniez esentialul.
    -obisnuiam sa invat fara intrerupere, insa de la o vreme iau pauze de fiecare data cand simt ca nu mai intra informatie noua. in pauze, ori o lalai pe Facebook, ori lucrez la vreo mestesugareala noua.
    -INTOTDEUNA "ma dau mare" pe Facebook :)) pun un status, o poza, ma vait sau dau un citat nu ca sa ma dau in stamba, ci pentru ca pret de cateva secunde/minute, am senzatia ca totul devine mai ... "indurabil", incep sa le iau in joaca si se mai duce din stresul ca "omg, nu stiu nimic si peste 3 ore am examen". in plus, chestia asta atrage un soi de apartenenta cu iz de esoterism la grupul de studenti suferinzi si napastuiti de sfanta sesiune care nu-si doresc altceva decat sfantul cinci :))
    -nu-mi dau teste, nu rog pe nimeni sa imi dea teste, dar pentru orice eventualitate, citesc materia si in metrou, in drum spre examen, si pe treptele facultatii. am capatat obiceiul sa ajung mai devreme de ora examenului ca sa am timp sa mai arunc un ochi pe diagonala paginilor de curs.
    -nu iau suplimente de memorie, nu le-am priceput si nici simtit vreodata efectul.
    -de fiecare data cand las totul pe ultima suta de metri imi zic ca I will never do it again si ca data viitoare... hahahaa, ghici ce, data viitoare e tot pe ultima suta de metri :))

    That would be me, student again, la 28 de ani aproape :)
    PS: I wouldn't mind celebrating the final of the finals la un masaj :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha, ha :)
    Foarte interesanta postarea :D

    Ce-i drept si eu ma intreb asta, acum in ultima mea sesiune.
    Sa incepem cu inceputul:
    1.MemoPlus: neah, nu m-a ajutat niciodata, un card de memorie ar fi mai ok.
    2.daaa! imi transform materialele in curcubee, doar ca pentru a sublinia ce e important mi-ar fi mai de folos o galeata cu vopsea si un trafalet, nu un marker.
    3.dimineata, la pranz si seara: am norocul sa imi pice la examen fix ce am citit ultima oara. :D
    4.nici una, nici alta, o rasfoiesc :))
    5.de data asta nu sunt prietena copacilor, imi place sa citesc direct de pe foi, imi este mai usor si accesibil, nu depind de baterie.
    6.la fel si aici: nici una, nici alta. dau ture prin camera repetand si eventual aruncand cu, cate ceva prin casa.
    7.nu, nu, nu
    8.check-in : working hard + meme-ul corespunzator :))
    9.depinde de stare, cel mai bine retin ceea ce citesc cand sunt cu cineva langa mine; daca as retine mai mult din ceea ce citesc, decat din conversatia cu persoana de langa mine, ar fi super, dar cum, necum metoda asta functioneaza cel mai bine.
    10.noaptea, e partea mea din zi preferata, iar daca mai ploua si afara, garantat iau si nota mare :))
    11.cafeaua my true love :)))

    Nu am comentat neaparat pentru premiu, cat strict ca mi-a placut subiectul postarii.
    Succes in continuare cu blogul ! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu sunt studenta la drept, deja la a 4-a sesiune (deci cu ceva experienta cum s-ar zice :P ) , si asta e metoda mea de invatat :

    - obisnuiesc ca pe timpul anului, pe parcurs ce ni se predau cursurile, sa-mi fac propriile fise/scheme in care combin cursul predat + manualul , urmand ca de pe acestea sa invat in sesiune si sa nu pierd vremea atunci
    - in ceea ce priveste perioada in care invat, de obicei ma apuc serios de invatat cu o saptamana inainte de examen (mai putin daca e colocviu sau daca e putina materie)
    - nu am o perioada a zilei preferata pentru invatat, insa cel mai bine invat seara/noaptea, fiindca atunci nu ma mai distrage nimic
    - nu am folosit niciodata suplimente de memorie, insa cand invat imi place sa am langa mine intotdeauna o cana fierbinte de ceai verde, ma ajuta sa ma concentrez :)
    - folosesc n markere (pe principiul "la drept n-ai niciodata suficiente" ) , in special pt legislatie, ca a doua oara cand trec prin ea sa ma uit doar pe ce este mai important
    - imi caut o gramada de chestii sa ma motiveze, filmulete,imagini si toate cele, doar doar merge mai usor invatatul :D
    - invat mai bine singura, fara sa ma asculte/intrebe cineva ceva
    - de regula nu citesc nimic in ziua cu examenul, mai rau ma streseaza, exceptie fac totusi examenele alea de la ora 18, ca ma simt degeaba sa nu fac nimic o zi intreaga..
    - invat perioade relativ scurte, maxim 1 ora 2, cu pauze tot cam la fel de lungi, mai ales dupa ce am terminat de trecut de cateva ori prin materie, cand imi pierd rabdarea si am impresia ca stiu deja tot.. :))

    Cam asa trec eu prin sesiune, pana acum mi-a iesit intotdeauna.. mult spor sa fie , si trecem peste toate :D

    P.S : Motto-ul meu de sesiune -> "Dreams do come true, if we only wish hard enough. You can have anything in life if you will sacrifice everything else for it. "

    RăspundețiȘtergere
  7. hello. eu sunt la drept si e destul de simplu, pauzele lungi si dese cheia marilor succese:)) glumesc. m-am distrat cam tot anul, si in sesiunea trecuta am crezut ca vine katrina peste mine. culcat la 11 seara, trezit la 3 4 dimineata, dupa inca un somn de pe la 6 7 de vreo 2 ore si dupa invatat toata ziulica. neaparat imi beau cafeaua, desi in timpul anului nu beau mai deloc, si imi fac un mic dejun copios. imi fac notite si citesc si invat cu voce tare de zici ca e corul sclavilor evrei prin casa, si ma cert singura si vorbesc cu mine, e chiar amuzant. daca m-ar urmari cineva ar zice ca sunt sisi. dupa fac pauza de melodie, nelipsita, in care imi bag o melodie la maxim in casti si ma intind cu capul in jos, fie pe pat, fie pe balcon(trebuie sa vezi ca sa intelegi cum). si dupa imi reiau activitatea. asta daca am zile in care invat serios. daca sunt neserioasa in ziua respectiva, atunci e mai nasol:)) inseamna ca 4 ore o sa fiu pe facebook si o sa frec menta la filme:d spor si voua. pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Desenam langa fiecare fraza cate ceva sau chiar in text....

    RăspundețiȘtergere
  9. Isabela Risnita30 mai 2014 la 21:44

    Well, nu am un mod de a invata care sa fie dat drept exemplu dar chiar daca sunt in primul an de facultate, nu am nicio restanta, deci da rezultate. Sunt calma si nu ma stresez înainte de examen. Pentru colocvii citesc o data materia de pe laptop. Enought! Iar pentru examene mari am nevoie de materie in format fizic pentru ca obișnuiesc sa subliniez(cu orice: marker, pix roșu/albastru/ negru) si sa fac comentarii pe lângă text. Pe lângă asta, invat eficient daca imi fac schite, rezumat schematic in timp ce citesc materia. Si ce e cel mai important, fac asta cu doar câteva zile înainte de examen :d. Ma concentrez mai bine cand sunt singura si in special cand ma trezesc sau noaptea, dar e o chestie relativa, pentru ca tine de starea pe care o am. Ah! Si o chestie foarte importantă :)) invat doar in pat! De cand sunt mica am obisnuita asta. Nu pot sa stau la birou sau in sala de lectura (cand merg acolo, sigur stau cu picioarele pe scaunul din fata - shame on me). Doar in pat sub paturica, cu pernele pe perete sau pe burta sau pe o parte, anyway in pat :)). Deci, fiindcă imi chinui corpul cu astfel de poziții, merit acel masaj ;;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu ma "asezam cu burta pe carte", conform zicalei din popor, (faceam asta seara), noaptea visam toata materia, iar a 2-a zis eram as pt examen! ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. cel mai bun mod de a invata este sa copiezi :)) multa bafta

    RăspundețiȘtergere
  12. Cea mai mare greseala pe care o gramada de plebei aka "studenti" o fac - invatatul in sesiune ;
    >se invata saptamanal ,nu in sesiune

    RăspundețiȘtergere