marți, 9 octombrie 2012

Coşmarul din spitalul Bagdasar Arseni

O realitate cruntă povestită de Dana Grecu:

Azi am stat jumatate de zi pe holurile sectiei de neurochirurgie a spitalului Bagdasar Arseni, Bucuresti. Matusa mea urma sa fie operata pentru a doua oara pe creier, in numai o luna. Complicatii. Dupa prima interventie, post operator, a fost cazata pentru recuperare pe holul sectiei, laolalta cu alti bolnavi, in aceeasi situatie. Barbati, femei, tineri, batrini, copii.
Un urlet, un plinset, un geamat, o durere. Pacienti si insotitori, ca nu se mai stia. Holul sectiei arata ca un spital de campanie. Niste perdele groase ii separa pe bolnavii proaspat operati de vinzatorii ambulanti de sosete, pijamale si reviste. Curentul facut de cei care trec pe hol imprastie adesea perdelele si, dincolo de ele, vezi, cap in cap, oameni, ca sardinele, dezbracati, cu plosca, in cele mai grele si, teoretic, intime momente din viata lor.
De ce asa?
Raspunsul medicilor care opereaza pe banda rulanta si la care, culmea, lumea vine ca la Sfintele Moaste a fost ca un dus rece: ASA II PUTEM TINE SUB CONTROL. DACA AJUNG LA TERAPIE INTENSIVA, NOI NU GARANTAM. Terapia intensiva e la un pas de holul de care v-am spus.
         M-am socat,m-am revoltat, am plins, am injurat. la ora la care scriu, matusa mea, medic de meserie, a iesit din operatie. A rezistat. A fost un succes. Acum trebuie sa treaca de testul holului. Ultima data, s-a rupt patul cu ea. Ghinion. Azi am vazut oameni resemnati. Vrem sa traim si sa plecam pe picioare de aici. E tot ce conteaza. Da, e tot ce conteaza.
De fapt, nu se poate schimba nimic.
Dr Arseni avea 34 de ani cind a fost numit sef de sectie la neurochirurgie. Comunistii au trimis pe unul de-al lor sa studieze la Moscova medicina, numai sa-l poata zbura pe Arseni din spital. N-au putut. Pentru ca medicul trimis la studii A RECUNOSCUT ca Arseni e genial.
Linga spital e o cladire noua. Noul spital. N-are mobila ca sa poata fi dat in folosita.


4 comentarii:

  1. si totusi nu se schimba nimic... Scene de groaza se petrec in majoritatea spitalelor romanesti... si nu se intampla nimic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Se mai intimpla, pe ici, pe colo. Dar prea putin. Si doar din campaniile facute de presa cu fundatiile umanitare.

    RăspundețiȘtergere
  3. dap.. sanatatea nu e un subiect de interes... nu la fel ca Irinel si Moni, protestele din 10 oameni, casa care se construieste langa cea a alora de la Clejani, fularul lui Nastase... chestii cu adevarat importante.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asistente medicale fara diplome de bac care profeseaza

    RăspundețiȘtergere